Voetenreflex Cursus

 
"Voeten; spiegels van Lichaam en de Ziel"
 
Alle organen, spieren en functies van het lichaam liggen in een of meer energiezones en de daarmee corresponderende reflexen zijn in de overeenkomstige zones op de voeten te vinden. Iedere zone is een kanaal voor de levensenergie. (chi of qi of prana). Iedere belemmering of blokkade in deze energiestroom heeft invloed op de ermee 'gevoede' organen of functies en leidt zo tot ziekte. Volgens de moderne reflexoloog, worden die belemmeringen dikwijls door 'kristallijne' calciumdeposito's aan tere zenuwuiteinden veroorzaakt, als gevolg van een congestie, ontsteking of spanning in de zenuwbanen. Met een druk op de reflexpunten, waarin minuscule zenuwknopen zijn gelegen, leidt dit tot afbraak van deze calciumknobbeltjes en maakt zo de zenuwbaan vrij. Door druk op de reflexpunten uit te oefenen, zal uiteindelijk de energieblokkade worden opgeheven en kan de energie weer vrij door het lichaam stromen. De eerste stap naar herstel van harmonie en evenwicht tussen lichaam en geest en dus een eerste stap naar genezing.

De locatie van de reflexpunten op de beide voetzolen is een afspiegeling van die op het lichaam zelf. Dit wordt duidelijk zodra we ons de voetzolen naast elkaar voorstellen, met de ruggengraat in het midden. De tenen stellen dan het hoofd voor. Als we naar de hielen toe werken, komen we eerst op het borstgebied (met de longen, het hart en aan de buitenzijden, de schouders), dan de maagstreek (maag en spijsverteringsorganen) en daaronder de ingewanden. De rechtervoet weerspiegelt de rechter- en de linkervoet de linker lichaamshelft. De symmetrie van uitwendige lichaamsdelen aan weerszijden van de wervelkolom komt tot uiting in de identieke reflexpunten op de linker- en de rechtervoet. Hoewel sommige inwendige organen eveneens op beide voeten identieke reflexpunten hebben, komt de asymmetrie tot uiting bij de hart reflexpunten en die van de lever (rechts).

Wie met reflexologie behandelingen begint, krijgt vaak het gevoel erg 'onhandig' te zijn. Het lukt je maar niet om met de duimen consequent een gelijkmatige druk uit te oefenen. Het ene moment lijkt het of je in de voet 'graat' en het volgende moment 'schaats' je eroverheen. Oefening baart kunst. Je ontwikkelt vanzelf de vereiste gevoeligheid. Streef ernaar om met beide duimen en wijsvingers even makkelijk te leren werken.

Wanneer je de vitaliserende werking van voetreflexmassage hebt ervaren, zul je er niet langer aan twijfelen dat deze natuurgeneeswijze bevorderlijk is voor de gezondheid. Als regulerende therapie werkt zij in op de energiehuishouding van het menselijk lichaam en versterkt deze. De actieve levenskracht is voor elke cel afzonderlijk van dezelfde betekenis als voor elektriciteit voor machines; zij worden er door aangedreven. Voetreflexmassage kan ook voor de dagelijkse vitaliteit toegepast worden, als een 'bewaker voor de gezondheid'. Zonder twijfel kun je bij de toepassing van reflexmassage spreken van een 'genezende natuurkracht', die energetisch-funtionele processen in het lichaam op gang brengt. De behandeling beperkt zich daarbij niet alleen tot lichamelijke veranderingen, maar beïnvloedt ook ons innerlijke wezen. De bewustwording van deze 'innerlijke ruimte' verschaft een niet te onderschatten mogelijkheid om in het krachtenspel van de natuur met je lichaam in harmonie te blijven.

De training bestaat uit 8 lessen en wordt afgesloten met een certificaat. De kosten zijn €150,= incl. lesmateriaal, koffie/thee.Te voldoen op de 1e cursusavond.